31 de gen. 2012

Plàstica sisè

Els nens i nenes de la classe de sisè estan treballant l’artista Pablo Picasso a les sessions de Plàstica. Han treballat el cubisme durant el primer trimestre. Durant el mes de Gener han treballat el període blau de Picasso. Aquest període es caracteritza per la tristor i la pena que va patir l’artista durant aquesta època. Per a reflexar aquests sentiments, hem emprat diferents tons de blau per a pintar el dibuix de la guitarra (instrument molt dibuixat per Picasso). També hem dissenyat un mural que representa el cubisme i el període blau per a penjar-lo al passadís.

taller educació viària RACC

El passat divendres 20 de Gener l’alumnat de cinquè de l’escola va realitzar un taller sobre educació viària.
El taller va estar dirigit per l’ Asun, una mestra del RACC. L’ Asun ens va parlar de les accions segures i insegures i de les accions cíviques i incíviques. Vam estar discutint i raonant sobre diferents situacions que ens va presentar sobre la pantalla digital de la classe.

Experiment 5è Floridures

L'alumnat de cinquè curs de Primària ha fet un experiment sobre la unitat que han treballat de Medi Natural. Els /les alumnes han portat diferents aliments de casa (pa, taronja, col, bolets, etc.); uns que presentaven floridures i d'altres que no. Han analitzat les floridures, les han mirat pel microscopi, les han dibuixat i han comprovat les diferències que hi presenten en relació amb els aliments corrents.
L'experiment ha estat molt exitòs ja que els/les nens/es han portat molts aliments de casa i han pogut comprovar els diferents tipus de fongs.

30 de gen. 2012

Dia de la Pau

MANIFEST

Avui 30 de gener es celebra el Dia Escolar Per a la No-violència i la Pau i nosaltres, avui des de l’escola, ens volem fer aquestes preguntes:
• Viu en pau una escola on cada dia hi ha baralles, insults i amenaces?
• Viu en pau un poble on cada dia veiem casos de violència contra les dones i contra els nens i les nenes.?
• Viu en pau un poble que fa malbé els seus recursos naturals i el seu entorn?
• Viu en pau una societat només perquè no està en guerra?

Si ens rumiem bé aquestes preguntes veiem que tots som responsable que el món sigui cada dia més pacífic i segur. Cal que entre tots i totes, construïm la pau dia a dia.

No hem d’oblidar que és possible canviar el món si nosaltres canviem, i si convencem els altres perquè canviïn. No és fàcil, però és possible i necessari.

Nosaltres sabem com posar fi a la violència i als conflictes, sabem com es construeix la pau i som molts i moltes els que la volem. Per això, proposem començar a construir-la avui mateix i esforçar-nos perquè creixi al voltant nostre i arribi a tot el món.

25 de gen. 2012

Retallades en educació

Benvolgudes famílies,

L’ensenyament públic de Catalunya està patint els efectes d’una política d’austeritat molt agressiva que recau implacablement, i de forma injusta, en aquelles persones que més necessitem els serveis públics d’aquest país.
• Catalunya és la comunitat que més retalla en educació
La disminució del pressupost en educació a Catalunya dels dos últims anys és del 13,75%, la més gran que s’ha produït en totes les comunitats autònomes.

• Com afecta això a l’educació dels nostres fills i filles?

El sistema educatiu ha rebut aquest curs 21.000 alumnes nous que haurien necessitat un increment de més de 1.900 professors i professores per ser atesos amb un garanties de qualitat. En canvi, als nostres centres educatius hi ha 340 places de professorat menys.

Sabeu com s’han atès?. S’han incrementat el nombre d’alumnes per aula. S’han eliminat els reforços universals a l’alumnat. S’han suprimit les persones de suport a l’atenció educativa a les aules i programes educatius. S’està portant els centres i els seus professionals al límit. Menys qualitat en l’atenció educativa.

• S'ha retallat en personal de suport com vetlladores, tècnics d’educació, auxiliars i educadores d'educació especial. S’han reduït a la meitat les prestacions de serveis com les vetlladores, personal que té cura dels alumnes amb més dificultats. Menys serveis essencials per als alumnes amb més dificultats.

• L’aportació de la Generalitat per al funcionament de les llars d’infants públiques es redueix en més d’un 60%. Les famílies hauran d’aportar molt més si es vol mantenir el servei. L’escola bressol pública s'ha de considerar com una inversió en la millora de la societat actual i no com una despesa. En aquest context, les escoles bressol públiques esdevenen del tot insostenibles: menys oferta educativa pública i de qualitat a on els infants i les famílies més ho necessiten.

• Desapareix la compensació de beques i ajuts als estudis: Menys polítiques d’ajut per ampliar el servei educatiu al màxim de persones.

• El finançament dels programes de qualificació professional inicial, l’única oferta educativa creada per donar continuïtat als alumnes amb dificultats d’educació secundària obligatòria, és menor que la de l’any anterior, que ja era del tot insuficient. Menys oferta dels recursos necessaris per combatre el fracàs i l’abandonament escolar.

És difícil d’entendre com es pot assolir l’èxit escolar de tot l’alumnat sense inversió, incrementant les ràtios, reduint professionals de l’educació i els programes de suporta l’alumnat, desapareixent els plans de formació de docents, retallant les beques, les activitats extraescolars, etc.
Per tal d’oposar-se a aquestes retallades, us animem a participar a la manifestació ciutadana convocada per la Plataforma Prou Retallades i el Fòrum Social Català.
• BARCELONA a les 17'00h - Rambla Catalunya/Ronda Universitat
(Punt de trobada dels sectors educatius: plaça Catalunya/Rambles (vorera mar), a les 17:00 h
• TARRAGONA a les 17'30h - Estàtua dels Despullats
• GIRONA a les 12'00h - Plaça de la Independència
• LLEIDA a les 17'30h - Plaça Ricard Vinyes

L’equip docent del centre

24 de gen. 2012

Videoconferències

Aquest curs tornem a col•laborar amb la UDG, amb els estudiants de magisteri, realitzant videoconferències. Aquest curs per fer-ho molt interactiu i participatiu a primària ens han presentat activitats tipus concurs televisiu, i els alumnes havien de realitzar diferents proves. Cada curs que ha participat tenia propostes diferents, preguntes de cultura general, operacions matemàtiques, cantar cançons, jugar al penjat, endevinar la imatge amagada,...
Amb Ed. Infantil ens van explicar 2 contes, El de la bruixa coloraina, i La fada de les estacions.

Amb aquesta activitat els nens coneixen noves formes de interactuar i comunicar-se, coneixen eines tecnològiques com la càmera web .
Aquesta activitat la vam realitzar el dilluns 9 i el dimecres 18 de gener, i considerem que va estar molt bé.

Hem fet sardanes

Des del mes d'octubre fins al gener hem aprés a ballar sardanes i d'altres danses tradicionals. Aquesta activitat de "La sardana a l'escola", està subvencionada per la diputació, que ens proporciona una monitora,i als darrers anys ha estat la Teresa, de la qual n'estem molt contents. Durant aquest temps una de les sessions setmanals d'educació física s'ha dedicat a aquest objectiu.
D'una banda hem treballat els diferents passos que compossen la sardana, els curts, els llargs, l'escombra, aixafar la mosca i d'altres moviments.

També hem aprés moltes coses de la cobla, el conjunt musical que toca la música de les sardanes: quins instruments hi ha, tible, tenora, flabiol i tamborí; quants músics, com es diuen les diferents trobades on es toquen sardanes: aplecs, ballades, trobades infatils,...
esperem que el proper curs sigui tant profitós com aquest.
T'esperem Teresa.

Pessebre vivent

Aquest any hem realitzat, conjuntament amb l'Ampa, un pessebre vivent al pavelló de Sarria de Ter. A cada cicle li corresponia representar diferents personatges, de les escenes per tots conegudes del pessebre: el naixement, pastors, angels, dimonis, mecaders, reis i patges, animalons,...

Van assistir moltes famílies i es va sortejar una panera. Qui volia, podia degustar alguna de les diferents coques que hi havia, i al final el patge reial va donar un obsequi a tots els nens i nenes.

16 de gen. 2012

Sortida a Banyoles

Tots els nens i nenes de cicle incial vàrem fer una sortida a Banyoles estudiant l'entorn de l'estany.
L'estudi amb l'escola de Natura va ser molt interessant, vàrem fer experiments, jocs, contes en diferents entorns de l'estany.
A l'hora de dinar, vàrem poder gaudir de l'espai de la Draga, així com el seu parc.
Va ser una sortida molt interessant, educativa i divertida. El temps també hi va acompanyar força.