14 de gen. 2011

Visita a la Coperativa La Fageda

El passat 3 de novembre, els alumnes de cicle mitjà vam anar a Olot, a visitar la fàbrica de iogurts “La Fageda”.
Situat al parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa, la fàbrica dona feina a 250 treballadors, dels quals 135 són discapacitats o tenen alguna malaltia mental. En els últims anys s’ha convertit en el tercer fabricant de iogurts a Catalunya.
En aquests moments tenen unes 500 vaques que munyen cada dia, a les sis del matí i a les sis de la tarda.
Precisament la visita va començar amb les vaques, que tenen separades en quatre zones: les vaques embarassades, les vaques a punt de parir, els vedells i les vaques per munyir. Els vedells mascles els venen a altres empreses.
Una vaca dona en un dia entre 15 i 30 litres de llet al dia i el procés que segueix a la recollida de la llet fins a obtenir un producte elaborat és el següent: un cop feta la recollida de la llet, aquesta va a parar a uns tancs de fred per eliminar els microbis, a continuació es prepara la llet incorporant-hi sòlids . Tot seguit es fa passar la llet pels processos de pasteurització i homogeneïtzació, s’ hi incorporen ferments i es deixa fermentar en un tanc. Quan ha fermentat i és iogurt per beure, passa directament a la càmera de conservació, si és iogurt de granja, es passa primer al forn de fermentació, després al túnel de fred i finalment a la càmera de conservació.

Al cap de 72 hores ja es té el producte final i ara només cal distribuir-lo amb camions frigorífics a les botigues i gaudir-lo a casa.
Nosaltres ja ho vam fer durant la visita, ja que al final de la visita ens van obsequiar amb un iogurt, flam o natilles per poder-les tastar.
Estava boníssim!!!!!!!!!!!!
A la tarda vam aprofitar per visitar la magnífica zona volcànica de la Garrotxa, visitant el volcà del Croscat.

Alumnes de quart

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada